Què és la Internet de les Coses

La Internet de les Coses ha aconseguit en els últims anys alterar la nostra vida quotidiana fins al punt que fins i tot els que no tenen coneixements tecnològics han començat a acceptar la comoditat, el confort i els valuosos coneixements que ofereix.

Des dels dispositius domèstics connectats, els termòstats intel·ligents, els panys de les portes a distància i tots els aparells controlats per aplicacions, és probable que ja coneguis la utilitat d’aquesta tecnologia en la teva vida quotidiana.

La veritat és que la importància de la Internet de les Coses és cada vegada major, tant per a l’ús industrial com per a l’ús quotidià. Està millorant les nostres vides de moltes maneres, i probablement continuarà fent-ho.

En aquest article coneixeràs tot el que necessites saber sobre la Internet de les Coses, quins són els components principals i cap a on va.

Definició de la Internet de les Coses?

La Internet de les coses es defineix com la xarxa d’objectes físics – «coses»- que porten incorporats sensors, programari i altres tecnologies amb la finalitat de connectar-se i intercanviar dades amb altres dispositius i sistemes a través d’Internet, sense que sigui necessària la interacció de persona a persona o de persona a ordinador.

A la Internet de les Coses se’l coneix també per IoT, que són les sigles en anglès de «Internet Of Thinks»

Aquests dispositius van des d’objectes domèstics ordinaris fins a sofisticades eines industrials. Amb més de 10.000 milions de dispositius IoT connectats en l’actualitat, els experts esperen que aquesta xifra augmenti a 22.000 milions en 2025.

Cada vegada més, les empreses de diversos sectors utilitzen el IoT per a operar de forma més eficient, comprendre millor als clients per a oferir-los un bon servei, renovar la presa de decisions i augmentar el valor del negoci.

per a què serveix la internet de les coses

Per a què serveix la internet de les Coses? Exemples

Les aplicacions de les tecnologies IoT són múltiples, ja que és ajustable a gairebé qualsevol tecnologia que sigui capaç de proporcionar informació rellevant sobre el seu propi funcionament, sobre l’acompliment d’una activitat i fins i tot sobre les condicions de l’entorn que necessitem monitorar i controlar a distància.

En l’actualitat, moltes empreses de diferents sectors o branques estan adoptant aquesta tecnologia per a simplificar, millorar, automatitzar i controlar diferents processos.

A continuació, et deixo alguns dels usos més destacats del IoT.

1. Internet Industrial

La Internet Industrial és el nou boom del sector industrial, també denominada Internet Industrial de les Coses ( IIoT ).

Està potenciant l’enginyeria industrial amb sensors, programari i anàlisi de grans dades per a crear màquines brillants.

2. Gestió de flotes

La instal·lació de sensors en els vehicles de la flota ajuda a establir una interconnectivitat efectiva entre els vehicles i els seus gestors, així com entre els vehicles i els seus conductors.

Tant el conductor com el gestor/propietari poden conèixer tot tipus de detalls sobre l’estat, funcionament i necessitats del vehicle, simplement accedint al programari encarregat de recollir, processar i organitzar les dades.

Fins i tot, rebre alarmes en temps real d’incidències de manteniment sense haver estat detectades pel conductor.

3. Agricultura

Les granges intel·ligents són un fet. La qualitat del sòl és crucial per a produir bones collites, i la Internet de les Coses ofereix als agricultors la possibilitat d’accedir a un coneixement detallat i a una valuosa informació de l’estat del seu sòl.

4. Hostaleria

L’aplicació del IoT a la indústria hotelera porta interessants millores en la qualitat del servei.

Amb la implantació de claus electròniques, que s’envien directament als dispositius mòbils de cada hoste, és possible automatitzar diverses interaccions.

Així, la localització dels hostes, l’enviament d’ofertes o informació sobre activitats d’interès, la realització de comandes a l’habitació o al servei d’habitacions, el càrrec automàtic de comptes a l’habitació o la sol·licitud de subministraments d’higiene personal, són activitats que poden ser fàcilment gestionades a través d’aplicacions integrades utilitzant la tecnologia de la Internet de les Coses.

5. Xarxa intel·ligent i estalvi energètic

L’ús progressiu de comptadors d’energia intel·ligents equipats amb sensors, i la instal·lació de sensors en diferents punts estratègics que van des de les plantes de producció fins als diferents punts de distribució, permet un millor monitoratge i control de la xarxa elèctrica.

6. Subministrament d’aigua

Un sensor, incorporat o ajustat externament als comptadors d’aigua, connectat a Internet i acompanyat del programari necessari, ajuda a recollir, processar i analitzar les dades, la qual cosa permet entendre el comportament dels consumidors, detectar fallades en el servei de subministrament, informar dels resultats i oferir mesures d’actuació a l’empresa que presta el servei.

7. Gestió del manteniment

Una de les àrees on l’aplicació de la tecnologia IoT és més àmplia és precisament la gestió del manteniment.

A través de la combinació de sensors i programari especialitzat en la gestió del manteniment GMAO, s’obté una eina multifuncional l’ús de la qual pot aplicar-se a una multiplicitat de disciplines i pràctiques, amb la finalitat d’estendre la vida útil dels actius físics, al mateix temps que es garanteix la fiabilitat i disponibilitat d’aquests.

8. Wearables

Les ulleres virtuals, les bandes de fitness per a controlar, per exemple, la despesa de calories i les pulsacions del cor, o els cinturons de seguiment GPS, són només alguns exemples de dispositius wearables que estem utilitzant des de fa temps.

9. Smart Home

La casa intel·ligent s’ha convertit en una revolució dels espais residencials i es prediu que les cases intel·ligents seran tan comunes com els telèfons intel·ligents.

Els productes de Smart Home auguren un estalvi de temps, energia i diners.

10. Salut

L’ús de sensors connectats als pacients, permet als metges controlar l’estat d’un pacient fora de l’hospital i en temps real.

Mitjançant el monitoratge continu d’unes certes mètriques i les alertes automàtiques sobre les seves constants vitals, la Internet de les Coses ajuda a millorar l’atenció als pacients.

11. Smart City

Les ciutats intel·ligents són una altra poderosa aplicació del IoT que genera curiositat entre la població mundial.

La vigilància intel·ligent, el transport automatitzat, els sistemes més intel·ligents de gestió de l’energia, la distribució de l’aigua, la seguretat urbana i la supervisió del medi ambient són exemples d’aplicacions d’Internet de les Coses per a les ciutats intel·ligents.

A la llarga, el IoT resoldrà els principals problemes als quals s’enfronten els habitants de les ciutats, com la contaminació, la congestió del trànsit i l’escassetat de subministraments energètics, entre altres.

12. Monitoratge del trànsit

La Internet de les coses pot ser molt útil en la gestió del trànsit de vehicles en les grans ciutats, contribuint al concepte de ciutats intel·ligents.

Com funciona la Internet de les Coses?

L’ecosistema IoT està format per dispositius intel·ligents habilitats per a la web que utilitzen sistemes integrats, com a processadors, sensors i maquinari de comunicació, per a recollir, enviar i actuar sobre les dades que adquireixen dels seus entorns.

Aquests dispositius IoT comparteixen les dades dels sensors que recullen connectant-se a una entrada IoT o a un altre dispositiu perifèric on les dades s’envien al núvol per a ser analitzats o s’analitzen localment.

A vegades, aquests dispositius es comuniquen amb altres dispositius relacionats i actuen sobre la informació que obtenen els uns dels altres.

Els dispositius fan la major part del treball sense intervenció humana, encara que les persones poden interactuar amb els dispositius, per exemple, per a configurar-los, donar-los instruccions o accedir a les dades.

Els protocols de connectivitat, xarxa i comunicació utilitzats amb aquests dispositius habilitats per a la web depenen en gran manera de les aplicacions específiques de IoT que es despleguin.

què es la IIoT - Internet Industrial de les Coses

Que és la Internet Industrial de les Coses (IIoT)?

El IoT industrial (IIoT) es refereix a l’aplicació de la tecnologia IoT en entorns industrials, especialment pel que fa a la instrumentació i el control de sensors i dispositius que utilitzen tecnologies en el núvol.

Recentment, les indústries han utilitzat la comunicació màquina a màquina (M2M) per a aconseguir l’automatització i el control sense fils.

Però amb l’aparició del núvol i les tecnologies associades (com l’analítica i el Machine Learning), les indústries poden aconseguir una nova capa d’automatització i amb ella crear nous ingressos i models de negoci.

La Internet Industrial de les Coses es denomina a vegades la quarta ona de la revolució industrial, o Indústria 4.0. A continuació es detallen alguns dels usos més comuns de la IIoT:

  • Fabricació intel·ligent
  • Actius connectats i manteniment preventiu i predictiu
  • Xarxes elèctriques intel·ligents
  • Ciutats intel·ligents
  • Logística connectada
  • Cadenes de subministrament digitals intel·ligents

Conclusions

El futur de la Internet de les Coses té el potencial de ser il·limitat. Els avanços en la Internet industrial s’acceleraran gràcies a la major agilitat de la xarxa, la Intel·ligència Artificial (IA) integrada i la capacitat de desplegar, automatitzar, gestionar i assegurar diversos casos d’ús a hiperescala.

El potencial no consisteix únicament a habilitar milers de milions de dispositius simultàniament, sinó a aprofitar els enormes volums de dades procesables que poden automatitzar diversos processos empresarials.

A mesura que les xarxes i les plataformes de IoT evolucionin per a superar aquests reptes, mitjançant l’augment de la capacitat i la IA, els proveïdors de serveis s’introduiran encara més en els mercats de TI (Tecnologies de la Informació) i d’escalabilitat web, la qual cosa obrirà noves vies d’ingressos.

Com a resultat sorgirà una emocionant onada de futures aplicacions de IoT, que cobraran vida gràcies a la interactivitat intuïtiva entre humans i màquines.